Jedzenie ziemi korzystne dla żołądka
6 czerwca 2011, 13:01Na całym świecie wiele osób wykazuje skłonności do geofagii, czyli zjadania gleby. W najnowszym numerze The Quarterly Review of Biology opisano szeroko zakrojoną analizę badań na ten temat, która wskazuje, że takie zachowanie jest korzystne dla zdrowia.
Globalne ocieplenie zjawiskiem unikatowym
21 października 2011, 17:28Svante Björck ze szwedzkiego Uniwersytetu w Lund wykazał, że w ciągu ostatnich 20 000 lat Ziemia nie doświadczyła globalnego ocieplenia czyli jednoczesnego wzrostu temperatur na północnej i południowej półkuli. Dotychczas istniały jedynie dowody na to, że podobne zjawisko nie miało miejsca od 6000 lat.
Stymulacja jednego poprawia drugie
29 lutego 2012, 12:27Wykorzystując przezczaszkową stymulację magnetyczną (ang. transcranial magnetic stimulation, TMS), która indukuje przepływ prądu w wybranym obszarze, kanadyjsko-amerykańskiego zespół wykazał, że lekka stymulacja elektryczna kory wzrokowej wyostrza węch.
U wybrzeży USA poziom oceanu rośnie wyjątkowo szybko
25 czerwca 2012, 16:47Służba Geologiczna USA (USGS) poinformowała, że poziom oceanu pomiędzy Massachussetts a Północną Karoliną rośnie szybciej niż gdziekolwiek na świecie. Asbury Sallenger i jego zespół przeanalizowali dane z lat 1950-2009 z mareografów rozmieszczonych wzdłuż wybrzeży Ameryki Północnej
Odkryto grobowiec wielkiej królowej
4 października 2012, 09:24W Gwatemali odkryto grobowiec królowej K'abel, uważanej za jedną na największych władczyń Majów z okresu klasycznego. Grobowiec znaleziono podczas wykopalisk w mieście El Peru-Waka'
Szympansy i orangutany przechodzą kryzys wieku średniego
20 listopada 2012, 10:20Szympansy i orangutany doświadczają kryzysu wieku średniego. Międzynarodowy zespół naukowców doszedł do tego wniosku, testując hipotezę, że wzorce ludzkiego dobrostanu w ciągu życia wyewoluowały u wspólnych przodków człowiekowatych.
Wygrzewający się chorują rzadziej
28 marca 2013, 07:25Wyższa temperatura ciała zabezpiecza płazy przed śmiertelną grzybicą chytrydiomykozą (łac. chytridiomycosis). Doktorzy Ross Alford z Uniwersytetu Jamesa Cooka i Jodi Rowley z Muzeum Australijskiego badali gatunki z lasów deszczowych na antypodach. Naukowcy odkryli, że im więcej czasu zwierzęta spędzały w temperaturze 25°C, np. by wspomóc trawienie, tym rzadziej zakażały się Batrachochytrium dendrobatidis.
Krytycy kulinarni skosztowali pierwszego burgera z mięsa z probówki
5 sierpnia 2013, 12:55Dziś (5 sierpnia) na konferencji prasowej w Londynie przygotowano i skosztowano najdroższego hamburgera świata - przekąska powstała z mięsa z probówki.
Przenośny symulator chirurgiczny z puszki po słodyczach
4 listopada 2013, 11:08Abdullrazak Hossien, specjalista ds. badań klinicznych z Morriston Hospital w Swansea, został nagrodzony za symulator operowania aorty wstępującej, którego stworzenie kosztowało go 95 pensów. Pomysłowy wynalazca wykorzystał puszkę po słodyczach. Teraz jego urządzenie będzie produkowane na większą skalę, by mogli z niego korzystać stażyści i chirurdzy z całego świata.
Owies dla zdrowego serca
18 marca 2014, 13:01Grupa naukowców z całego świata zaprezentowała na dorocznej Konferencji Amerykańskiego Towarzystwa Chemicznego w Dallas wyniki badań nad prozdrowotnym wpływem owsa, w tym nad występującymi wyłącznie w nim awentramidami (ang. avenanthramides, AVEs). Wg specjalistów, AVEs chronią serce.